maandag 15 februari 2010

Winterse cheesecake


De verleiding kon ik vanmorgen niet weerstaan. Het straatje, dat ik gisterenavond nog zo mooi sneeuwvrij gemaakt had, was bedekt met een heel fijn laagje poedersneeuw. Onmiddellijk kreeg in een visioen van de cheesecake welke ik een paar weken geleden gebakken had. Die smaakte heerlijk, maar het recept was zoekgeraakt. Waarschijnlijk met het oudpapier meegegeven.
Het recept stond in het AD en een redactielid van deze krant heeft mij met een e-mailbericht de verloren receptuur doorgestuurd. Hartelijk dank daarvoor.

Aan het resultaat op de foto zie waarom ik de associatie maakte tussen de winterse omstandigheden en deze verrukkelijk cheesecake.

Ingrediënten:

125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bloem
250 gram lichte basterdsuiker
200 gram koude gezouten roomboter, in blokjes gesneden
4 eieren
1 eetlepel kaneel
500 gram kwark
8 fijngesneden, gedroogde abrikozen
50 gram rozijnen

Attributen:

1 springvorm van 24 cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200˚C. Kneed het bakmeel, de bloem, de helft van de basterdsuiker, de boter en 1 ei met koele handen goed door elkaar tot een soepel deeg. Ik gebruik de KitchenAid.
Het deeg een half uur in de koelkast oplaten stijven. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de springvorm met het deeg.

Splits de eieren boven een kom door ze doormidden te breken en het eiwit op te vangen in de kom. Meng de eierdooiers en de rest van de basterdsuiker, de kaneel, de kwark, de gedroogde abrikozen en rozijnen goed door elkaar.
Klop de eiwitten stijf en spatel dit voorzichtig door het dooiermengsel.
Schenk het mengsel op de bodem in de taartvorm en zet deze in het midden van de voorverwarmde oven.
Bak de taart in circa 50 minuten gaar en goudgeel. Laten afkoelen in de vorm.
Zet de taart daarna minstens 1 uur in de koelkast voor je serveert. Koud smaakt deze cheesecake het lekkerst! Bestrooi eventueel nog met poedersuiker.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten