dinsdag 4 mei 2010

Rode varkenscurry


Ken Hom wordt over de hele wereld beschouwd als een van de grootste autoriteiten op het gebied van de oosterse keuken, hij reist de wereld rond als adviseur van restaurants en als kok. Ken maakte verschillende tv-series voor de BBC zoals Op reis met de wok, Toveren met de wok en De eenvoudige Chinese keuken.

Vandaag heb ik een recept bereidt uit zijn boek “De eenvoudige Thaise keuken”. Heerlijk en zo eenvoudig te maken. Dit recept is een snelle en makkelijke Thaise curry. De scherpe specerijen en de andere smaakmakers geven een extra accent aan dit klassieke gerecht met varkensvlees.

Probeer vooral niet teveel currypasta te gebruiken. Het gerecht wordt snel veel te heet om smakelijk te blijven. Ik gebruik maar 1 eetlepel, ondanks dat we gewend zijn om “heet” te eten. Maar wat het allerbelangrijkste is bij dit gerecht: gebruik verse producten en kruiden!

En vooral aan te raden: Zoek naar Thaise basilicum. Dit kruid is wezenlijk anders dan de Italiaanse variant. Het geeft een heerlijk citroenachtige smaak dat zo kenmerkend is voor de Thaise keuken. Ik had het geluk dat bij mijn toko, in het winkelcentrum op weg van mijn werk naar huis, dit kruid op voorraad was. En kennelijk zoveel dat ik er een hele berg van meekreeg. Eén handje is echter voldoende. Ik heb alleen de kleine en verse groene blaadjes gebruikt.

Rode varkenscurry


Ingrediënten: (voor 4 personen)

500 gram varkenshaas
2 eetlepels arachideolie
1 eetlepel rode Thaise currypasta
3 eetlepels vers geraspte gemberwortel
1 theelepel gemalen kurkuma (geelwortel)
2 eetlepels fijngesneden knoflook
400 milliliter kokosmelk (1 blikje)
2 eetlepels vissaus (nam pla)
4 limoenblaadjes
2 theelepels suiker
1 handje Thaise basilicum

Attributen:

Wok

Bereiding:

Snijd het varkensvlees in dunne plakken van circa 5 cm lang.

Verhit een wok op half hoog vuur en giet de olie erin. Roerbak de currypasta 30 seconden in de hete olie. Leg de plakjes vlees in de wok, draai het vuur hoog en roerbak 1 minuut tot het vlees rondom met currypasta bedekt is. Schep het vlees met een schuimspaan uit de wok.

Voeg de geraspte gemberwortel, de kurkuma en de knoflook toe en roerbak 10 seconden.
Roer de kokosmelk, de vissaus, de limoenblaadjes en de suiker erdoor, breng alles aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken.

Meng het vlees door de saus en laat het in 3 minuten gaar worden. Voeg de basilicum toe en schep nog een keer door.

Serveer direct met witte rijst, eventueel met gewokte groenten.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten