zaterdag 19 juni 2010

Hartige taart met asperges, spinazie en courgette



Dit is een geschenk voor een vriendin die vandaag haar verjaardag viert met een borrel en een hapje. Zoals altijd vind ik het moeilijk een cadeau voor een jarige uit te kiezen. Een bloemetje? Een flesje wijn? Een geurtje of een boek? Dit keer heb ik het anders bedacht. Om de jarige vriendin wat te ontlasten met de voorbereidingen voor de instuif heb ik een hartige taart voor het feestvarken en de gasten gebakken.

Gekozen voor een Italiaans gerecht, want ik weet dat de mediterrane keuken bij haar in de smaak valt. En bij mij ook, want kokkie moet natuurlijk het eindresultaat van haar zelfbereide gerecht proeven.



Dit is het stukje dat ik zelf geproefd heb. Het smaakte heerlijk, lekker Italiaans gekruid, maar ietwat vochtig.

Hartige taart met asperges, spinazie en courgette

Ingrediënten:

150 gram asperges
4 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 courgette, overlangs gehalveerd en in dunne plakjes
2 teentjes knoflook, geperst
100 gram spinazie, zonder steeltjes
1 eetlepel basilicum, fijngesneden
1 eetlepel boter
75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
250 gram ricotta
250 mascarpone
4 eieren
Zout en peper

Attributen:

Springvorm van 23 centimeter doorsnede

Bereiding:


Was de asperges en haal de houtige uiteinden eraf. Verwijder de topjes van de asperges en snijd de rest in stukjes. Breng een kleine pan met water en zout aan de kook. Kook de stukjes asperges circa 2 minuten. Voeg de topjes erbij en laat nog 1 minuut koken. Giet de asperges af, spoel af met koud water en zet ze weg.

Verwarm de oven op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).

Verhit de olie in een pan en fruit de uisnippers glazig. Zet het vuur hoger en doe de plakjes courgette erbij. Kook tot de courgette zacht en een goudbruine kleur heeft gekregen. Doe de knoflook erbij en laat het geheel nog 1 minuut koken. Doe op het laatst de spinazie erbij en roer tot deze iets geslonken is.

Neem de pan van het vuur en voeg de asperges en het basilicum toe. Breng op smaak met zout en peper en laat de asperges afkoelen.

Vet een springvorm in met wat boter en bestuif met een theelepel kaas. Roer de ricotta, mascarpone, eieren en 50 gram kaas door elkaar en doe dit mengsel bij de afgekoelde groeten. Roer goed en voeg zonodig nog wat zout en peper toe.

Schep het mengsel in de springvorm en strooi de overgebleven geraspte kaas erover. Zet de vorm in de oven en bak de taart circa 30 minuten. De bovenkant moet goudbruin worden. Laat hem een half uurtje afkoelen en zet daarna nog 3 uur in de koelkast.

Serveer met rucola of gemengde bladsla.

Bron: Smakelijk Italië, auteurs Sophie Braimbridge & Jo Glynn
Een prachtig kookboek met mooie foto’s. Geeft je een kijkje in de Italiaanse keuken en is voorzien van handige tips bij de bereidingsmethoden en ingrediënten.

Smullen maar!

1 opmerking:

  1. Leuk dat je voor deze taart geen bloem nodig hebt, dan kan ik hem ook eens maken voor mijn glutenvrij liefje. Het ziet er zeer lekker uit, hopelijk is het in de smaak gevallen op het feestje!

    BeantwoordenVerwijderen