dinsdag 3 augustus 2010

Brood met olijven en oregano


Gelukkig is de buitentemperatuur weer gedaald naar normale zomerse waarden met af en toe een groeizaam buitje voor de tuin; dat is niet mis. Zolang er maar geen grote stortbuien ontstaan, ben ik al snel tevreden. Wel jammer voor de vakantiegangers, maar ja, met het snikhete weer van voorgaande weken kan men toch ook weinig aanvangen.

Ik had er dus zin in vanmorgen bij het ontwaken, zoveel dat ik maar weer eens de broodblikken te voorschijn gehaald heb. Allereerst het deeg voorbereid voor een Donker Meergranen Brood. Een eenvoudig recept en gemakkelijk te vormen. Tijdens het rijzen van het deeg ben ik boodschappen gaan doen voor het brood met olijven. De meeste ingrediënten waren al in huis, maar juist de verse oregano, essentieel voor dit brood, ontbrak op mijn kruidentafeltje.

Het recept voor dit brood kwam in tegen in een geleend kookboek uit de bibliotheek 'De vetarme Italiaanse keuken'. Hierin heb ik weer smakelijke kook- en bakideeën ontdekt. Bij gelegenheid volgen binnenkort een paar gerechten gebaseerd op dit boek in ‘De keuken van Johanna’.

Dit smakelijke Italiaanse brood is een prima bijgerecht bij salades, maar ook bij een zomerse glas wijn komt het heerlijk tot z’n recht. Vooral warm is het erg lekker.

Brood met olijven en oregano

Ingrediënten:

300 milliliter warm water
1 theelepel droge gist
1 mespuntje suiker
1 eetlepel olijfolie
1 ui, gesnipperd
450 gram patent bloem, plus extra om te bestuiven
1 theelepel zout
Zwarte peper, gemalen
50 gram zwarte olijven, zonder pit, grof gesneden
1 eetlepel zwarte olijvenpasta
1 eetlepel verse oregano, fijngehakt
0,5 eetlepel rozemarijn, fijngehakt

Bereiding:

Doe de helft van het warme water in een kom. Strooi de gist erbij. Voeg de suiker toe, meng alles en laat het mengsel 10 minuten staan.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui onder af en toe roeren goudbruin. Haal de pan van het vuur en zet hem nog even aan de kant.

Zeef de bloem in een schaal met het zout en de peper. Maak een kuiltje in het midden. Voeg de gist, de gebakken ui, de olijven, olijvenpasta, oregano, rozemarijn en de rest van het water toe. Meng geleidelijk de bloem met de ingrediënten tot een zacht deeg; voeg indien nodig nog wat water toe.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkoppervlak en kneed het in 5 minuten smeuïg en elastisch. Leg het in een met olie bestreken kom en wentel de deegbal totdat deze aan alle kanten met olie omgeven is. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Vet een bakblik in en zet het weg.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkoppervlak en kneed het een paar minuten. Maak er een cirkel van met een diameter van 20 centimeter en leg het deeg op de bakplaat. Maak met een scherp mes inkepingen op de bovenkant van het deeg. Dek het af en laat het een half uur op een warme plaats rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven 200 graden).

Bestuif het brood met wat bloem. Bak het in 10 minuten in de oven en verlaag de temperatuur dan naar 200 graden (heteluchtoven 180 graden). Bak het brood nog 20 minuten of tot het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Laat het brood afkoelen op een rooster en serveer het warm of koud in plakken of punten.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Erg lekker met de olijfjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het brood ziet er prachtig uit, vind de kleur ook zo mooi, ik zou verwachten dat het witter van kleur zou zijn door de gewone patentbloem, waarschijnlijk door de olijvenpasta zo mooi bruin, ga het zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen