maandag 16 september 2013

Appeltaart




Een taart voor weer een mijlpaal. Mijn kleindochter vierde haar verjaardag en dat was de aanleiding voor het bakken van weer een variant van deze lekkernij.

Vier jaar! Wat gaat de tijd toch snel. Voor mijn gevoel binnen no-time zag ik haar van een klein baby opgroeien naar een lieve en vrolijke meid, die weet wat ze wil. Of beter gezegd één die weet wat ze niet wil. Een ‘grote’ dame die haar naam al kan schrijven.




Voor deze keer heb ik voor een exemplaar uitgezocht zonder rozijnen, maar wel met de heerlijke rijke smaak van amandelspijs en abrikozen. Ik vind dat zelf een lekkere combinatie, maar anderen kiezen daar waarschijnlijk niet voor.


Appeltaart


Ingrediënten:

400 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven

1 ei (L), dooier en eiwit gesplitst

250 gram witte basterdsuiker

1 citroen, goed schoon geboend

250 gram koude boter

8 frisse, iets zure appels, Elstar

2 theelepels kaneel

150 gram amandelspijs

2 eetlepels abrikozenjam  



Attributen:

Deegroller

Springvorm 24 cm doorsnede

Kwastje


Werkwijze:

Zeef het bakmeel en doe dit in een kom tezamen met het eiwit, 200 gram suiker en een mespunt zout.

Rasp de gele schil van de citroen boven de kom.

Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele hand snel tot een deegbal. Druk de bal plat en verpak dit in plasticfolie en leg deze te rusten voor ongeveer 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hete luchtoven 160 graden).

Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol 2/3 van het deeg met de deegroller uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Steek er met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed met de rest van het uitgerolde deeg de randen.

Schil en snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis, snijd ze in stukjes en doe in een kom. Meng de kaneel en 50 gram suiker door de stukjes appel.

Meng de helft van het eigeel door de amandelspijs en verdeel over de bodem. Schep de appelstukjes erop. Rol de rest van het deeg uit met de deegroller. Snijd in repen van 2 cm breed en leg die in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van het eigeel.

Bak de taart 70 minuten onder het midden van de oven.

Haal de taart uit de oven en bestrijk met de abrikozenjam.

Laat afkoelen in de vorm.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten