dinsdag 3 juni 2014

Roergebakken asperges



Nogmaals, ik kan er geen genoeg van krijgen. Vandaag weer op het menu: Asperges, maar dan in een Oosterse variant. Omdat het zo lekker is.

Roergebakken asperges

Ingrediënten voor 4 personen

600 gram kipfilet
500 gram witte asperges
250 gram groene asperges
1 serehstengel
6 teentjes knoflook
1 stukje gemberwortel (3 centimeter)
1/2 halve theelepel zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel limoensap
1 rode peper
50 gram peultjes
3 lenteuitjes
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels rijstwijn
1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
2 eetlepels Thaise vissaus
4 eetlepels arachide olie

Attributen:

Aluminiumfolie

Werkwijze:

Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Snijd het onderste witte deel van de serehstengel zo klein mogelijk. Snijd de knoflook zo klein mogelijk. Schil het stukje gemberwortel en snijd het in dunne plakjes en daarna in smalle reepjes.

Doe de sereh, de helft van de knoflook en de helft van de gemberwortel in een kom. Voeg zout en peper, de sojasaus en limoensap toe. Roer goed door en schep de plakjes kipfilet erdoor. Dek de kom af en zet deze minstens 1 uur in de koelkast.

Schil de witte asperges met een dunschiller en snijd het houten uiteinde eraf. Snijd van de groene asperges ook de houten uiteinde af. Snijd de asperges schuin in stukken van 3 centimeter.

Breng een pan water aan de kook en doe de witte asperges erin. Voeg na 4 minuten de groene asperges toe. Zet het vuur uit na 8 minuten totale kooktijd en laat nagaren voor ongeveer 10 minuten afgedekt met een deksel. Schep de asperges uit de pan en laat op een schone theedoek uitlekken.

Halveer de rode peper in de lengte en verwijder zaad en zaadlijsten. Hak de peper zo fijn mogelijk. Verwijder de puntjes van de peultjes en snijd ze doormidden. Maak de lenteuitjes schoon en snijd ze in stukken van twee centimeter.

Verhit drie eetlepels olie in een wok en bak hierin de gemarineerde plakjes kipfilet rond bruin. Schep ze dan met een schuimspaan uit de wok zet even apart afgedekt met aluminiumfolie.
Voeg een eetlepel olie toe en fruit hierin de achterghouden gehakte knoflook gedurende een minuut. Voeg de fijngehakte rode peper en de achtergehouden gember toe.

Doe de oestersaus, rijstwijn en bruine suiker erbij en breng aan de kook. Doe de Thaise vissaus erbij, roer om en proef of er eventueel nog wat vissaus moet worden toegevoegd.

Voeg de asperges, peultjes en de lenteuitjes toe aan de wok en roerbak dit mengsel kort. Doe de gebakken kipfilet erbij en schep voorzichig om tot alles goed warm is.

Serveer met gestoomde witte rijst en emping.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten