donderdag 22 oktober 2015

Nasi goreng met garnalen



Nasi Goreng of wel gebakken rijst. In de loop der tijd heb ik dit gerecht al vele malen op tafel gezet. In verschillende variaties. In de Indische keuken zijn er veel en subtiele smaakverschillen. Zoveel families, zoveel kokkies, zoveel smaken. Iedere kok gebruikt een combinatie van kruiden en specerijen om zo zijn smaak aan de boemboe (kruidenpasta) te geven die ten grondslag liggen aan dit eenvoudige gerecht.

Zelf heb ik ook een voorkeur voor één bepaalde boemboe. Deze zakjes met de pasta koop ik bij de plaatselijke toko en zijn gemakkelijk te gebruiken. Even aanbakken in combinatie met een gesneden ui en een hoekje trassi in arachideolie en direct komen de verrukkelijke geuren te voorschijn en ruikt de keuken al snel naar de Oosterse keuken.

Voor deze keer heb ik garnalen toegevoegd zodat je kan spreken van een rijkelijk gevulde schotel.

Nasi goreng met garnalen

Ingrediënten:

4 kopjes basmati rijst
200 gram varkenslapjes
1 ui
1 zakje boemboe
1 hoekje trassi
3 eetlepels arachideolie
1 Nasi groenten pakket
1 doosje roze garnalen

Attributen:

1 rijstkoker
1 koekenpan
1 grote koekenpan

Werkwijze:

Kook de rijst in de rijstkoker met voldoende water (1 vingerkootje water boven de rijst) gaar en droog. Schep de rijst los en laat deze afkoelen.

Snijd het vlees in kleine blokjes. Snijd de ui in kleine stukjes en breek een hoekje van een blokje trassi en verkruimel dit.

Doe 2 eetlepels arachideolie in de koekenpan en laat de ui op een laag vuur in een paar minuten glazig worden. Voeg de boemboe en de trassi toe. Laat de geuren te voorschijn komen en een paar minuten bakken op middelhoog vuur.

Voeg vervolgens het vlees toe en bak het rondom bruin.

Nu kunnen de groenten erbij gedaan worden. Echter, de rode peper eerst in dunne ringetjes snijden. De taugé die in het groentenpakket zit, nog even scheiden van de rest. Deze gaat er op het allerlaatste bij, zodat er nog een 'bite' overblijft.

Vervolgens in de grote koekenpan een eetlepel arachideolie heet laten worden en de afgekoelde, droge rijst daarin doen. Het vlees/groentenmengsel al omscheppend door de rijst mengen. De garnalen toevoegen en het geheel op een hoog vuur een paar minuten laten bakken.

De nasi schotel kan vergezeld gaan van bijvoorbeeld een saté, reepjes omelet, atjar, gebakken uitjes en natuurlijk sambal.

Smullen maar!









2 opmerkingen:

  1. Beste Johanna, Als je toch in de toko koopt, neem in in het vervolg 'oedang kering' (gedroogde garnalen) i.p.v. de roze garnalen. Geeft een nog lekkerder smaak. Groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Lidy voor de tip. Ga ik zeker doen. Groet Johanna

      Verwijderen